Organisaties hebben meerdere redenen om Microsoft 365-diensten, zoals Exchange Online, SharePoint Online en Teams te omarmen. Sommige organisaties omarmen ook gelijk de IT van de 21e eeuw. Anderen ruimen op deze manier effectief technical debt op of werken om een perperdure eenmalige aanschaf van nieuwe systemen heen. In alle gevallen wordt er gekozen voor een dienst die aansluit bij eerdere ervaringen en misschien zelfs eerdere certificeringen. De keuze voor Microsoft 365-diensten is ineens niet zo opzienbarend meer.

Echter, het is bij het omarmen van Microsoft-diensten van belang om hetzelfde niveau van informatiebeveiliging te hanteren. Dit betekent o.a. dat er back-ups (of reservekopieën in het pure Nederlands) gemaakt dienen te worden vooraleer de dienst of diensten in gebruik worden genomen.

Drie redenen

Deze back-ups dienen drie redenen:

  1. Reservekopieën van gegevens, zodat onachtzaam verwijderde gegevens kunnen worden teruggehaald;
  2. Reservekopieën van gegevens, zodat oorspronkelijke items te allen tijden kunnen worden teruggehaald;
  3. Reservekopieën van gegevens, zodat gegevens binnen een andere dienst of op een ander systeem kunnen worden aangeboden, wanneer de dienst niet langer wordt gebruikt.

Onachtzaam verwijderde gegevens

De reden voor reservekopieën van gegevens, zodat onachtzaam verwijderde gegevens kunnen worden teruggehaald is een duidelijke reden voor veel organisaties en meestal de hoofdreden om te investeren in back-ups. Productiviteitsverlies en medewerkertevredenheid wegen steeds zwaarder voor organisaties hoe verder ze de IT op de rit hebben.

Oorspronkelijke gegevens

In de huidige golf van ransomware-aanvallen lijkt de roep om oorspronkgelijke gegevens (d.w.z. gegevens zoals ze waren voorafgaand aan een succesvolle ransomware-aanval) duidelijk. Echter, oorspronkelijke gegevens (d.w.z. onaangetaste gegevens) zijn ook een steeds duidelijker doel voor het maken van back-ups; een medewerker heeft alle gegevens van een zure zakelijke deal verwijderd, maar de organisatie wordt een half jaar na dato aangeklaagd. In deze situatie bieden de replica’s die Microsoft maakt geen garanties voor de beschikbaarheid van de oorspronkelijke gegevens.

Exit-scenario

De derde reden om reservekopieën te maken wordt meestal gebruikt in de context van een exit-scenario. Organisaties met cloudwatervrees vergewissen zich ervan dat zij te allen tijden terug kunnen naar de oorspronkelijke situatie voordat zij clouddiensten omarmden.