Wanneer we kijken naar de jaarcijfers van Veeam over het kalenderjaar 2021, dan komen we vanuit de Veeam User Group Nederland maar tot één conclusie: Veeam is hard op weg om de nummer 1 in backup, recovery en gegevensbeheer te worden.

Veeam is nu wereldwijd nummer 2

Voor een organisatie die in 2008 pas de eerste versie van haar Backup & Replication-product op de markt bracht is het een opmerkelijke prestatie om in 2021 van de derde plaats in de wereldwijde rangorde te stijgen naar de tweede plaats.

Veeam is in Europa overigens al de grootste speler.

Veeam vinkt steeds opties aan van enterpriseklanten

Veeam is een leverancier die oorspronkelijk vooral voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB) een aantrekkelijke oplossing bood. In de laatste jaren zien we features in de producten, schaal in de implementaties en online documentatie verschijnen die enterpriseklanten kunnen bekoren.

Alle grote opslagsystemen en virtualisatieplatformen die dit soort organisaties gebruiken worden door Veeam ondersteunt. Veeam Backup Enterprise Manager biedt de rapportages, het licentiebeheer, zoekmogelijkheden, adviezen en zicht op alle Veeam Backup & Replication-installaties binnen de organisatie.

Geen wonder dat 81% van de Fortune 500 en 70% van de Global 2000 inmiddels gebruik maken van Veeam.

Veeam is al marktleider in de cloud

Wanneer we kijken naar de grote trends in IT, dan zien we dat Veeam een flinke voorsprong heeft op de andere back-upleveranciers. Met meer dan 8,5 miljoen klanten en 73% groei in 2021 was en blijft Veeam Backup for Microsoft Office 365 de marktleider in het maken (en eventueel terugzetten) van gegevens in Exchange Online, SharePoint Online en Teams.

Maar ook Veeam Backup for AWS, Veeam Backup for Google Cloud, Veeam Backup for Azure en de recent aangekondigde Veeam Backup for Salesforce lieten het aandeel cloud native gegevensbescherming met meer dan 420% toenemen.

Organisaties maken momenteel de gang naar de cloud, waarbij zij hun traditionelere on-premises systemen uitbreiden en soms zelfs verplaatsen naar één van de grote wereldwijde cloudaanbieders. Zij vinden daar Veeam met producten die bieden wat ze nodig hebben om vanaf nul veilig hun gegevens in te kunnen onderbrengen.